Zainstaluj Flash Palyer'a by zobaczyc animacje -
pobierz
|
|
Nie biorę, chcę normalnie zarabiać |
| Autor |
Wiadomość |
admin
Administrator
|
Wysłany: 2009-04-14, 18:43 Nie biorę, chcę normalnie zarabiać
|
|
|
STOWARZYSZENIE FAIRPLAY DZIĘKI WSPARCIU ERNST & YOUNG FUNDUJE STYPENDIA MŁODYM LEKARZOM
Stowarzyszenie Fair Play zrzesza młodych ludzi z całej Polski, o zróżnicowanym profilu zawodowym, posiadających różnorodne zainteresowania. Jednak ludzie Ci skupieni są wokół tych samych celów. Taka różnorodność profili zawodowych stwarza dodatkowe możliwości rozpoznania i dotarcia do głównych problemów poszczególnych grup zawodowych. Dlatego też jesteśmy otwarci na nowe pomysły i inicjatywy. Motto Stowarzyszenia: „Jeżeli sami nie zaproponujemy, i nie przeprowadzimy zmian, które spowodują, że będzie nam lepiej, nikt tego za nas nie zrobi” powoduje, że napływa do nas szereg próśb o pomoc.
Tak właśnie trafiła do nas grupa młodych lekarzy z prośbą o wsparcie ich akcji „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać”. Spędzają w szpitalach i poradniach większość swojego życia, pracują średnio ponad 270 godzin miesięcznie, często 36 godzin z rzędu lub dłużej. To niemal dwukrotnie więcej niż przewiduje kodeks pracy i unijna dyrektywa o czasie pracy. Za etat dostają 1200 zł. Jednocześnie są postrzegani przez społeczeństwo jako łapówkarze. Chcą to zmienić.
Chcą, aby każdy lekarz w Polsce nosił przypiętą do swojego fartucha plakietkę z hasłem „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać”. Tak, aby pacjenci, całe społeczeństwo zrozumieli, iż lekarze chcą po prostu normalnie pracować i zarabiać.
Dlatego zwrócili się z prośbą o wsparcie do Stowarzyszenia FairPlay oraz Ruchu Młodego Pokolenia. Postanowiliśmy wspólnie przeprowadzić akcję „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać” w Polsce. Chcemy umożliwić młodym lekarzom wykonywanie ich zawodu w kraju, za godne pieniądze. Wierzymy, że można to zrobić.
Stąd inicjatywa Stowarzyszenia o fundowanie stypendiów dla lekarzy najlepiej zdających LEP na czas specjalizacji, pod warunkiem, że nie opuszczą kraju. Do tej pory stowarzyszenie "FairPlay" zobowiązało się przyznać trzy stypendia w wysokości 1.000 zł miesięcznie. Mamy nadzieję, że uda nam się w tej sprawie zrobić dużo więcej.
więcej na stronach: www.wspieramlekarzy.pl
Partnerem akcji jest Ernst & Young

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|