FAQ FAQ SZUKAJ SZUKAJ UŻYTKOWNICY UŻYTKOWNICY GRUPY GRUPY STATYSTYKI STATYSTYKI REJESTRACJA REJESTRACJA ZALOGUJ ZALOGUJ ALBUM ALBUM DOWNLOAD DOWNLOAD

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie biorę, chcę normalnie zarabiać
Autor Wiadomość
admin
Administrator

Wysłany: 2009-04-14, 18:43   Nie biorę, chcę normalnie zarabiać

STOWARZYSZENIE FAIRPLAY DZIĘKI WSPARCIU ERNST & YOUNG FUNDUJE STYPENDIA MŁODYM LEKARZOM

Stowarzyszenie Fair Play zrzesza młodych ludzi z całej Polski, o zróżnicowanym profilu zawodowym, posiadających różnorodne zainteresowania. Jednak ludzie Ci skupieni są wokół tych samych celów. Taka różnorodność profili zawodowych stwarza dodatkowe możliwości rozpoznania i dotarcia do głównych problemów poszczególnych grup zawodowych. Dlatego też jesteśmy otwarci na nowe pomysły i inicjatywy. Motto Stowarzyszenia: „Jeżeli sami nie zaproponujemy, i nie przeprowadzimy zmian, które spowodują, że będzie nam lepiej, nikt tego za nas nie zrobi” powoduje, że napływa do nas szereg próśb o pomoc.

Tak właśnie trafiła do nas grupa młodych lekarzy z prośbą o wsparcie ich akcji „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać”. Spędzają w szpitalach i poradniach większość swojego życia, pracują średnio ponad 270 godzin miesięcznie, często 36 godzin z rzędu lub dłużej. To niemal dwukrotnie więcej niż przewiduje kodeks pracy i unijna dyrektywa o czasie pracy. Za etat dostają 1200 zł. Jednocześnie są postrzegani przez społeczeństwo jako łapówkarze. Chcą to zmienić.

Chcą, aby każdy lekarz w Polsce nosił przypiętą do swojego fartucha plakietkę z hasłem „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać”. Tak, aby pacjenci, całe społeczeństwo zrozumieli, iż lekarze chcą po prostu normalnie pracować i zarabiać.

Dlatego zwrócili się z prośbą o wsparcie do Stowarzyszenia FairPlay oraz Ruchu Młodego Pokolenia. Postanowiliśmy wspólnie przeprowadzić akcję „Nie biorę, chcę normalnie zarabiać” w Polsce. Chcemy umożliwić młodym lekarzom wykonywanie ich zawodu w kraju, za godne pieniądze. Wierzymy, że można to zrobić.

Stąd inicjatywa Stowarzyszenia o fundowanie stypendiów dla lekarzy najlepiej zdających LEP na czas specjalizacji, pod warunkiem, że nie opuszczą kraju. Do tej pory stowarzyszenie "FairPlay" zobowiązało się przyznać trzy stypendia w wysokości 1.000 zł miesięcznie. Mamy nadzieję, że uda nam się w tej sprawie zrobić dużo więcej.

więcej na stronach: www.wspieramlekarzy.pl

Partnerem akcji jest Ernst & Young                          

Odpowiedz do tematu